vrijdag 25 mei 2012

breien met plastic

 
Vanavond aan de gang gegaan met plastic. Eerst uit een plastic tas een lange "draad" gehaald. Dit ging eigenlijk best makkelijk. Daarna begonnen met haken. Nu is haken al niet helemaal mijn ding dus dat heb ik snel opgegeven. Ik wilde het stukje (5 cm of zo) nog op de foto zetten maar ontdek dat het al is weggegooid door manlief en dus niet eens herkend als creatief uitprobeersel (snif).
Toen maar de brienaalden gepakt en begonnen met breien. Heb diep respect voor die vrouwen in Afrika. Eerst dacht ik nog ik ga een heel stuk breien. Tijdens het cultuurfestival in Hoorn in september doe ik namelijk mee met wildbreien. Het idee van een hekje bedekt met plastic breisels klonk mij wel orgineel in de oren. Orgineel nog steeds hoor maar ik ben allang blij dat deze 10 bij 3 cm is gelukt, met blauwe zere vingers. Dit stukje is gemaakt van een schipholtas. Wel toepasselijk dat ik die tas heb gebruikt voor mijn reisproject. Heb wel bedacht dat het leuk is om op school te weven met plastic als alternatief voor haken, maar wel om te ervaren wat je met plastic nog meer kan doen.
Nu morgen nog aan de slag met de tie dye. Goed weer om te verven want het kan lekker buiten.

donderdag 24 mei 2012

gambia tasjes van plastic tassen

 Eigenlijk was ik net klaar met een blog over Gambia. Lekker makkelijk gedaan. In Senegal en Gambia doen ze tie dye dus ik had wat mooie foto's gezocht over Gambia. Net wilde ik er nog even een fimpje bijzetten en toen stuitte ik op iets wat ik veel interessanter vind. Een heel andere techniek.
Dus begin nu weer opnieuw met mijn blog schrijven. Dit geeft mij ook weer idee wat ik kan toepassen en waar ik nog echt niet zelf aangedacht had. Alleen kan ik al niet zo goed haken, dus of ik het wel met plastic zakken kan is even de vraag. Maar ik heb net wel de uitgebreidde uitleg gezien, dus kan in ieder geval een poging wagen.

  In Njau village in Gambia maken een groep vrouwen deze portemonnees en andere tasjes. Helaas geen prachtige foto van gevonden. Wel grappig dat dit net als de kifa beads in Mauritanie een groep is van ongeveer 100 mensen die dit doen en proberen geld te verdienen. Voor meer informatie zie njaurecycling.blogspot.com

Hier onder een fimpje over hoe je tassen kan maken van oude plastic tassen


http://www.youtube.com/watch?v=1zZw7yrI22M&feature=related

senegal tie dye




Het volgende land is Senegal. Eerlijk gezegd had ik een paar dagen geleden al de informatie opgezocht maar nog niet op de blog gezet. Bij Senegal kwam ik al snel op de tie dye techniek om te verven en daarnaast stempelen met arabische gom. Tie dye heb ik zelf al weleens uitgevoerd. Volgens mij vooral als puber. Stempelen met arabische gom en daarna verven, die techniek is nieuw. Voor nu ga ik eerst eens de tie dye uitproberen. Ik wil eigenlijk kijken of ik de stof dan kan verven met rode biet of ander natuurlijk materiaal.

zaterdag 19 mei 2012

judy beads

 
 Na het maken van de vorige blog ben ik meteen aan de slag gegaan met het maken van kralen van klei. Ik was eerlijk gezegd zo klaar met het maken van de bolletjes en heb met een sateprikker de gaatjes erin gemaakt.  Best leuk om te doen.
Mijn plan was de bolletjes te bakken en te kijken om ze te glazuren. Vanavond toch anders besloten. Ik ben lekker gaan schilderen. Eerst pietje precies naar voorbeeld van de kiffa beads. Dat is best lastig als je zoals ik niet pietje precies ben. Werkte trouwens wel rustgevend. Ik kon aan niets anders denken dan aan het schilderen anders ging het mis. Op de foto zien ze er best mooi uit moet ik zeggen. (beter dan in het echt :))


Het schilderen van de bolletjes zo precies, dat was ik na 6 bolletjes wel zat. Dus toen maar een andere manier van schilderen uitgeprobeerd, die wat beter bij mij  past. Ik heb de bolletjes door verschillende kleuren verf gerold wat een gemarmerd effect geeft. Nu moeten de kralen nog even drogen en dan wil ik ze lakken. En dan nog een ketting maken. Deze actie wordt vervolgd dus..........

dinsdag 15 mei 2012

Soninke Woman, Mauritania, Africa Art Print
Bij Mali was ik al snel gestuit op de bogolan techniek. Nu met aandacht voor Mauritanie was het lastiger zoeken. Ik dacht eerst aan kijken naar textieltechnieken aldaar. Maar bij het woord stof kwam alleen plaatjes met zandstormen tevoorschijn. Niet gek voor een land met zoveel woestijn, Ik vond gelukkig wel wat foto's over vrouwen die muren beschilderen maar vond daar verder weinig informatie over. Tot ik stuitte op Kiffa kralen.
Vlakbij het plaatsje Kiffa zijn een aantal familie die deze kralen maken met klei, gemalen glas en verf.






Glas van flessen en oude kralen wordt verpulverd. Dit glas  wordt vermengd met speeksel of arabische gom. Met dit mengsel wordt op een kraal met een metalen pin geschilderd.
De kraal wordt daarna gebakken zodat het glas smelt.
De kralen worden gedragen als amulet. De kleuren en vormen hebben allerlei betekenissen, die helaas niet meer gekend zijn. De techniek is er niet meer op de traditionele manier.

Hmm, zou ik deze techniek zelf kunnen toepassen. Kralen maken van klei, dat gaat wel lukken. Genoeg klei liggen na de bogolan techniek.
Glas en kralen verpulveren, dat moet ook wel lukken.
Waar zou ik arabische gom kunnen krijgen?
En moet het glas niet super heet worden gebakken?
Nou ja goed excuus om weer eens de vuurkorf aan te steken en dan de kralen in de vuurbestendige pot in het vuur stoppen.
Dat betekent dus arabisch gom zoeken> moet vast weer naar Hoorn :)
En kralen in alle kleuren zoeken>> misschien heeft mijn moeder nog oude kralen.















zondag 13 mei 2012

Hollandse bogolan

Gister de bogolan techniek uitgeprobeerd met Hollandse materialen. Of beter gezegd met materialen, die ik thuis heb of makkelijk kan halen.
Eerst heb ik een doekje geel gemaakt. Ik heb hiervoor kurkuma gebruikt. Wat poeder met water en toen het doekje erin. De eerste keer het doek kletsnat aan de lijn gehangen met knijpers. Zat alle gele kleur aan de onderkant en bij de knijpers. Daarna nog een keer geverfd met kurkuma en was het doekje zacht geel.
En toen op zoek naar klei. Nog even het idee gehad om modder uit de sloot te halen. Ik denk alleen dat dat met deze temperaturen toch wel snel gaat schimmelen. Dus dan maar natuurklei halen. Die kan je alleen als brood halen, dus we hebben gelijk een hele voorraad klei. De kinderen hebben er gelijk ook iets meegemaakt. Ik ging kijken hoe ik de klei dunner kon maken, zodat ik ermee kon verven. Een lekker vies klusje.


 Met een sateprikker heb ik met de klei figuren op het doekje getekend. En daarna de klei laten drogen.
Na het drogen de klei er af gewassen. Helaas was er toen nog maar weinig te zien van het motief. (snif) Alleen als ik de stof omhoog hield tegen het licht was er nog wat te zien. Uiteindelijk is het motief nog meer vervaagd dan als op de foto hiernaast. Je hebt dus echt donkere ijzerhoudende klei nodig.
Vandaag getekend met de klei op een donkerlapje stof. Ik wilde weten of dat wel zichtbaar zou zijn. Dit is het resultaat na het uitwassen van de klei, dus dat werkt een stuk beter.

vrijdag 11 mei 2012

Mali bogolan

Een aantal voorbeelden van doeken gemaakt met de bogolantechniek. Erg mooi.

Mali


Als ik Mali google en stof kom ik al snel op de bogolan. Een hele speciale techniek om stoffen te verven. Nu dacht ik misschien kan ik het zelf wel proberen, maar als ik zo lees hoe ze de stof maken mis ik denk ik wel wat ingredienten. Zoals de bladeren van de kalaboom. (hmm hoe zou die boom eruit zien) En modder uit een rivier zoals daar lijkt me ook lastig. Hieronder hebben ik een informatie over de techniek en een fimpje.
Nu vraag ik me af, kan ik op een andere manier stof geel kleuren. En zou klei (van die bruine) ook effect hebben? Na even zoeken ontdek ik dat er vele manieren zijn om stof geel te kleuren zoals verfbrem en kurkuma. Nu heb ik wel kurkumapoeder in de kast maar ik gok dat je de geelwortel zelf nodig heb. Maar eens even kijken.

IJzerhoudende modder uit de rivier wordt lange tijd bewaard in een pot, zodat alle organische stoffen kunnen afbreken. Tijdens dit proces komen ijzerzouten vrij die bij het verven voor de donkere kleur zorgen.
Lappen katoen worden eerst gewassen en daarna gedompeld in een bad met een aftrekstel van fijngemalen (medicinale) bladeren, boomschors of takjes. De bladeren van de kalaboom (die ook goed zijn tegen malaria) leveren gele kleurstof, de schors van de wilde krent levert roodbruine kleurstof en de indigostruik levert blauwe kleurstof. Daarmee kunnen door mengen en meerdere keren dompelen in baden veel verschillende achtergrondkleuren worden verkregen. Deze kleurtechniek heet basilan.

Na het verven van de lappen worden daarop de motieven aangebracht met behulp van de ijzerhoudende klei uit de rivier. Meestal wordt het modderpapje direct vanuit de vrije hand met een bamboestokje op de stof aangebracht. Soms echter wordt een mal gebruikt.
Als het verven klaar is moet de stof een dag drogen. Daarna wordt de modder eruit gespoeld.

De gebruikte kleuren hebben een symbolische waarde. Zo wordt bij de Dogon de kleur okergeel uitsluitend gebruikt door de jagers en zwart door degenen die het vee hoeden.

donderdag 10 mei 2012

marokko kleur


.
Mijn reis begin ik in Marokko.
Ik ben zelf erg gek op stoffen.
Dus daarom hieronder allemaal stoffen van een kraam in Essaouira. Wat een mooie kleuren. Weet je ik ga gewoon van elk land van de wereld iets opzoeken wat ik interessant, mooi of weet ik veel wat van vind. Deze keer dus de kunst. En misschien zoek ik het wel van elk land op. Een soort kunstreis langs alle landen van de wereld.


Foto stof, Westkust Door: vlinder

woensdag 9 mei 2012

Mijn reis begin ik in Afrika. Naast mij ligt de atlas en achter mij maken de kippen veel herrie. Twee hollandse blauwe, dus geen twijfel over mogelijk. Ik zit dus gewoon thuis in Hollande. Kinderen liggen op bed en ik ga lekker neuzen in de atlas en op het world wide web. Het liefst zou ik echt reizen. Over een paas maanden de koffers pakken en ergens naar toegaan. Cindy opzoeken in Nieuw Zeeland bijvoorbeeld. Maar een echte reis, dat zit er voorlopig niet in. En daarom start ik deze reis. Mijn plan is in de komende tijd alle landen van de wereld te bestuderen. Eerst dacht ik aan een 365 dagen project. Er zijn echter maar 194 landen ongeveer en bovendien vind ik elke dag bloggen ook best een opgave.

Maar eerst dus naar Afrika. Een aantal weken geleden ben ik begonnen met de eerste landen bestuderen. Ik had eerst het idee van een soort fantasiereis te maken, een verhaal. Nu zie ik het wel.

Wat mij opvalt als ik naar Afrika kijk zijn de rechte duidelijk getekende grenzen. Daarnaast vallen de rode cijfers in veel landen op. Dat blijken de jaartallen van onafhankelijkheid te zijn. Egypte, Liberia, Etopie zijn al veel langer onafhankelijk dan de andere landen (meeste rond 1960). Zuid Afrika heeft geen rood cijfer. Zou dat land altijd onafhankelijk zijn geweest. Dat klinkt mij toch raar in de oren met het Afrikaans en Engels als veel gesproken talen.
Ik zou ook landen waar ik nog nooit van gehoord heb of helemaal geen beeld bij heb zoals Centrafrika, Equat Guinnee, Gabon en Bovenvolta. Nog nooit iemand gesproken die daar heen ging. Hier een kaart van Afrika.